Ett barn ammas. Foto: Hasse Holmberg/TT.
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TT.
Elin Boström, barnmorska. Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
2 av 2
Elin Boström, barnmorska. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Värmland ammar mindre än rikssnittet

2:09 min

Vid sex månaders ålder ammas 62,1 procent av de värmländska barnen - mot 64 procent i Sverige. Inte bra nog, menar barnmorskan Elin Boström.

Barn ammas allt längre - men samtidigt fortsätter andelen barn som helammas upp till sex månaders ålder att minska. Det visar en färsk rapport från Socialstyrelsen.

I Värmland ammas 62,1 procent av barnen vid sex månaders ålder, jämfört med rikssnittet på 64 procent. Jämför vi med till exempel Stockholm och Gotland, så ammas 69 procent av barnen.

Elin Boström som är barnmorska på Centralsjukhuset i Karlstad tror att det kan finnas olika orsaker till att statistiken ser ut som den gör. Delvis menar hon att inrapporteringen av statistiken varit bristfällig, men hon tror också att avståndet från olika delar av länet, och därmed till amningshjälp kan vara en del av orsaken till att Värmland ligger under rikssnittet när det gäller amning.

– Jag skulle vilja ha en amningsmottagning i Värmland, som den de har i Örebro, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista