Johan och Tommy Kristoffersson. Foto: Mats Fagerström/Sveriges Radio och TT
Johan Kristoffersson tillsammans med pappa Tommy Kristoffersson. Under tonåren tävlade Johan mot Calle Halfvarsson, till höger, i längdspåren. Foto: Mats Fagerström/Sveriges Radio och TT.

Kristoffersson tackar skidåkningen för framgångarna

2:04 min

Som tonåring var han på god väg att bli landslagsman på längdskidor. Men Johan Kristoffersson bytte spår, blev svensk racingkung, och är på god väg att säkra sin andra raka VM-titel i rallycross.

Kristoffersson pluggade på Torsbys skidgymnasium och tävlade mot bland andra Calle Halfvarsson. Men efter gymnasiet, vid 19 års ålder, valde han bort en fortsatt satsning på skidorna i Östersund. I stället flyttade han hem och satsade för fullt på racingen.

Såhär tio år senare, och mitt uppe i mäktigt racingkarriär, är det inget han ångrar. 

– Nej, det är det väl inte. Jag är en tävlingsmänniska, och när jag höll på med det så gick jag till hundra procent för det och försökte bli så bra som möjligt. Men jag tror inte att jag hade räckt till hela vägen för att bli lika bra som dem jag tävlade mot, som Calle Halfvarsson. Jag tror att rallycrossen, och framförallt motorsporten i stort, är något som passar mig mycket bättre, säger Kristoffersson till Radiosporten.

Men helt klart är att åren i längdspåren gjort stor nytta i racingkarriären.

– Jag tror att många har kapaciteten att bli otroligt bra, men det gäller också att man jobbar med alla bitar omkring för att vara bäst när det gäller.

– Jag tror att jag lärt mig mycket från längdskidorna där. Att utan hårt arbete, som i det fallet var försäsongsträningen, så var det inte roligt att åka på tävling. Och det är samma här. Om man inte gör jobbet inför racinghelgerna så är inte kul att tävla heller. Jag tror att jag har lagt många av mina grunder i längdspåret.

Nu ska VM-ledaren Kristoffersson försöka knyta ihop rallycross-säcken och redan i helgen väntar en het duell med Robert Dahlgren när STCC ska avgöras på Mantorp. 29-åringen har bara sju poäng upp till Dahlgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista