Årjängsborna flitigaste personkryssarna i kommunvalet

1:39 min

I de värmländska kommunvalen var Årjängsborna allra flitigast på att utnyttja möjligheten att personrösta. Det står klart när den slutliga rösträkningen är färdig i nästan alla kommuner.

Cirka 47 procent av de som röstade i Årjäng valde också att sätta ett personkryss. Även i kommunvalen 2014 och 2010 var Årjängsväljarna de som personröstade mest i Värmland.

Kjell-Arne Ottosson, Kristdemokraternas förstanamn i Årjäng, var den kandidat som fick störst andel personkryss i hela Värmland bland partier som också har tagit plats i fullmäktige.

Kjell-Arne Ottosson fick 31,1 procent av sitt partis röster, och han tror att föreningsvanan spelar in i kommuninvånarnas flitiga kryssande.

– Årjäng är en väldigt föreningstät kommun. Folk är vana att engagera sig och gå på styrelsemöten och årsmöten. Den vanan gör att man är duktigare på att föra fram de personer man vill ha, kanske, säger Kjell-Arne Ottosson till P4 Värmland.

Den som har fått näst största andelen personkryss är också en Årjängspolitiker, socialdemokratiska kommunalrådet Daniel Schützer, på 30,4 procent. Han menar att väljarna i Årjäng är ovanligt rörliga, och att det även gör dem mer benägna att personrösta.

Trea på listan över kandidater som har fått högsta andelen personkryss i kommunvalen i länet är Runar Filper (SD) i Sunne, 27,8 procent, och fyra är Leif Haraldsson (S) i Grums på 27,5 procent av sitt partis röster.

Ser man enbart till antalet personröster, och inte andelen, har Karlstads socialdemokratiska oppositionsråd Linda Larsson fått flest. Drygt 1200 kryss.

För fyra av länets 16 kommuner har det slutliga resultatet inte fastställts än, men ingen kandidat där ser ut att kunna få tillräckligt med personröster för att ändra den värmländska krysstopplistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista