afasi dagverksamhet karlstad förening Lisbeth Nilsson, grundare
Lisbeth Nilsson på dagverksamheten i Haga Foto: Annika Ström/ Sveriges radio

Afasiförening hjälper drabbade med språkträning

5:01 min

Värmlands enda dagverksamhet för personer med afasi ligger i Karlstad. Hit kommer ett 40-tal personer för att språkträna varje vecka.

– Det är lätt att man blir hjärntrött och får en depression efter en stroke. Så det är gott att komma hemifrån och hit och träffa kompisar, säger Per-Inge Olsén. 

Värmlands afasiförening startades för 25 år sen av en mamma - Lisbeth Nilsson. Hon saknade stöttning när hennes son råkade ut för en trafikolycka och tappade sitt språk. Idag är hon stolt över vad föreningen åstadkommit. 

– Vi började i liten skala med ett par personer. Sedan har det växt och växt och nu är det ett 40-tal i veckan som kommer. Jag är jättenöjd med resultatet. 

Språkträningen görs på olika sätt - med frågesporter, studiecirklar och olika dataprogram som anpassas individuellt i samråd med logoped. 

– Här tränar vi språk på olika sätt. När man mist sitt språk behöver man stimulans så att språket kommer tillbaka.

Alla är välkomna till verksamheten i Haga och man får gå hur länge man vill. Ibland sker det via rehabhuset. Flera deltagare som P4 Värmland träffar har gått i närmare sex år - som Lars Berglund.

– Jag uttrycker mig bättre. Man får öva att prata inför andra på ett bra sätt.

Ulf Våland beskriver hur det är att ha afasi.

- Det finns där i huvudet men det kommer inte ut – det är problemet. Det är svårt att skriva och prata. 

Afasi kan bero på fler saker än en stroke - som till exempel en trafikolycka eller annat slag mot huvudet som vid misshandel. Lisbeth Nilsson förklarar att skadan kan yttra sig väldigt olika från person till person. 

– Man har svårt få fram orden och det kan bli fel ord. Du kan ha svårt att läsa, skriva eller räkna.

Föreningens verksamhet får bidrag av landstinget och Karlstads kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista