Delal Sindy har mött fredspristagaren

4:06 min

Delal Sindy från Karlstad har träffat årets fredspristagare Nadia Murad.

Den kongolesiske läkaren Dennis Mukwege och yazidiska Nadia Murad får Nobels fredspris i år. De två får priset för sina ansträngningar för att bryta användandet av sexuellt våld som ett vapen i krig.

En som arbetar med just de här frågorna är hjälparbetaren Delal Sindy ifrån Karlstad, som arbetar i Kurdistan med kvinnor och flickor som flytt IS sexslaveri och som sett effekterna av sexuellt våld i samband med krig. Delal Sindy var glad över att Nadia Murads arbete prisas.

– Jag blev självfallet jätteglad,säger Delal Sindy. Det är ett väldigt stort pris för alla de offer och överlevare som faktiskt gått igenom det här folkmordet och lyckats fly från Isis.

Delal Sindy beskriver Nadia Murad som en lugn person som när hon väl pratar om sitt engagemang verkligen tar plats och som verkligen gjort skillnad de senaste åren. Och även om mycket arbete gjorts så är det fortfarande många yezidiska kvinnor som fortfarande är i IS fångenskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista