Gravid kvinna
Foto: Jessica Gow / TT

Kritik mot forskning om gravida och kemikalier från golv

1:47 min

Nu kommer kritik från flera håll mot forskning som Karlstads universitet nyligen presenterat. Det gäller en delstudie som visar att gravida kvinnor tar upp farliga kemikalier från PVC-golv.

Det gäller en delstudie från den så kallade SELMA-studien, som visar att gravida kvinnor, som bor i hem med golvmattor av plast, tar upp kemikalier i kroppen som bedöms som farliga. Bland kritikerna till studien finns kemiindustriernas branschorganisation, IKEM, som menar att studien är missvisande.

– Om man hittar något så vill man ju veta om det är en risk eller inte, men det har de inte varit intresserade av att ta reda på vilket är väldigt allvarligt, säger Lena Lundberg, som ansvarar för PVC-gruppen inom IKEM.

Det är inte bara kemiindustrin som nu riktar kraftig kritik mot delstudien.

– Det här visar ju bara att det man exponeras för får man i sig, men det är långt under alla gränsvärden. Det är inget att oroa sig för och inget man bör stressa upp vanligt folk med, säger Agnes Wold, professor i kliniskt bakteriologi. 

– Vad vi säger är att de här golven innehåller kemikalier som av europeiska expertorgan bedöms som farliga. Det är möjligt att man blir uppskrämd, men ska vi låta bli att gå ut med den typen av information? Det här är ganska stadiga och säkra data vi ser, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och projektledare för Selmastudien, där den aktuella delstudien ingår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista