Ny akademiledamot tidigare Hagforsbo

2:35 min

Författaren och tidigare värmlänningen Jila Mossaed valdes in i Svenska akademien under fredagen.

Jila Mossaed debuterade på svenska med boken "Månen och den eviga kon" 1997. Sedan dess har hon gett ut ytterligare fem diktsamlingar i Sverige.

Nu 70-åriga poeten Jila Mossaed är född i Iran men har bott i Värmland. När hon kom till Sverige 1986 bodde hon först i Hagfors. Mossaed har också bott i Karlstad men är numera bosatt i Göteborg. Hon har tidigare givit ut två romaner och nio diktsamlingar på persiska.

Hon utsågs till 2013 års västsvenska författare av Författarcentrum väst och Västsvenska författarsällskapet. 2015 var hon också nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris.

Under fredagen valdes Jila Mossaed in i Svenska Akademien på stol 15, tidigare Kerstin Ekmans.

– Det känns stort och jag känner mig ärad, säger hon till P4 Göteborg. Hon har inga kommentarer kring det senaste årets turbulens inom Akademin.

Även juristen Eric M Runesson valdes in i Svenska akademien under dagen. De både invalda är godkända av kungen, som är Akademiens högste beskyddare.

De kommer träda in vid Akademiens högtidssammankomst den 20:e december. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista