Mats Idbratt, Orvelinegruppen.
Mats Idbratt, Orvelinegruppen har sett en positiv utveckling de senaste tio åren. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Godishandlare räds inte sänkt norsk sockerskatt

1:19 min

Orvelinegruppen äger ett 20-tal godisbutiker utmed den norska gränsen, bland annat i Töcksfors och Charlottenberg. Företaget tror inte att en sänkt norsk sockerskatt kommer att påverka norrmännens konsumtionsmönster i Sverige.

Idag presenterar den norska regeringen sitt budgetförslag för 2019. Bland annat föreslår man en sänkt skatt på godis och choklad. När det gäller skatten på läsk blir den oförändrad även om också den skatten kan komma att omvärderas.

För de svenska butiker som tillhandahåller godis och snacks har man sedan årsskiftet märkt att norrmännen köper mer godis under sitt besäk i Sverige. Frågan är hur skattesänkningen i Norge kommer att påverka de svenska godisbutikerna.

– Det är svårt att säga just nu men vi tror inte att det kommer att ha en så stor påverkan. Priskillnaden är redan så stor och gränshandeln uppstod ju inte i januari i år, säger Mats Idbatt på Orvelinegruppen till P4 Värmland.

Han säger att det varit positivt om skatten blivit kvar för effekten har varit stor i år:

– Vi har haft ett bra år, men som sagt, priskillnaden är redan stor och utbudet här är ett annat. Jag är helt övertygad om att de kunder som köpte godis tidigare kommer att göra det även i fortsättningen, säger Mats Idbratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista