Hans Nilsson, Hela Edas lista. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Hans Nilsson. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio arkiv.

Kommunalrådet i Eda överklagar valresultatet

3:17 min

Resultatet i kommunvalet i Eda överklagas till Valprövningsnämnden. Det är kommunalrådet Hans Nilsson som överklagar, på grund av hur en socialdemokrat misstänks ha agerat i en vallokal.

– Jag anser att Socialdemokraterna har brutit mot vallagens åttonde kapitel, tredje paragraf, som säger att på ett röstmottagningsställe får inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka väljarna i deras val, säger Hans Nilsson.

Det handlar om att en socialdemokrat misstänks ha rört sig inne i en vallokal med en tydlig partibeteckning på kläderna, och ha hjälpt andra personer att rösta. Länsstyrelsen har, som P4 Värmland har rapporterat tidigare, anmält händelsen till polisens riksenhet mot korruption där förundersökning pågår.

Dessutom har alltså Hans Nilsson, som Arvika Nyheter var först att berätta, överklagat valresultatet till Valprövningsnämnden.
 
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att allmänhetens förtroende för valprocessen återställs, säger Hans Nilsson till P4 Värmland.

Tror du att det har påverkat valresultatet, om anklagelserna stämmer?

– Jag tror att det kan ha påverkat antalet röster, men jag är väldigt osäker på om det kan ha påverkat antalet mandat till de olika partierna.

Tror du att det kan bli ett omval i kommunen om du får rätt med din överklagan?

– Det jag kan läsa om valprövningsnämndens uppdrag är att om de anser att det har påverkat valresultatet, då kan det bli ett omval.
 
Överklagan skickades in i slutet av september, men Valprövningsnämnden har inte hunnit påbörja någon utredning än. Nämnden har fått in osedvanligt många överklaganden i olika valärenden från hela landet, och man kommer först att prioritera att utreda ärenden som rör riksdagsvalet.

Socialdemokraterna i Värmlands ordförande Åsa Johansson tycker att det är bra att Hans Nilsson anmäler om han tycker att det kan ha påverkat slutresultatet i Eda kommun. 

– Det är en person ifrån vårt parti som varit inne i lokalen med partijacka på sig och enligt riktlinjerna ska man inte vara det. Den här medlemmen visste inte om vad som gällde när han gjorde den här handlingen så som jag har förstått det. Och jag hoppas att det här inte har påverkat valresultatet i Eda, säger hon till P4 Värmland. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista