Värmlandssamverkan: Vi är det största blocket

3:06 min

Värmlandssamverkan har bestämt sig för att fortsätta styra landstinget. Ett gott samarbetsklimat var avgörande säger de inblandade.

Under de senaste fyra åren har Värmlandssamverkan styrt i minoritet. Så blir också fallet under den kommande mandatperioden.

– Vi fick tillsammans 37 av 81 mandat och är därmed det största blocket. Är man störst så tycker vi att man ska ta ansvar och styra. Sedan måste man ha respekt för att ett minoritetsstyre innebär andra utmaningar än om man är i majoritet. Det ställer krav på god kommunikation och en bra dialog i stora ärenden, vilket kan vara positivt, säger det moderata landstingsrådet Fredrik Larsson i ett pressmeddelande.

Stina Höök är moderat regionråd:

– Vi är en koalition av sex partier och då har alla partier sin hjärtefrågor som man vill ha med. Då behöver vi störa och blöta dessa frågor och detta har vi nu övat på i åtta år i landstinget och fyra år i Region Värmland. Vi är hyfsat samspelta, säger hon till P4 Värmland.

Vilket ansvar får de olika partierna?

– Det återstår att diskutera. Vi är inte färdiga med de frågorna, säger Stina Höök.

Även företrädare för andra partier i Värmlandssamverkan påpekar att det goda samarbetsklimatet var avgörande för ett fortsatt styre.

– Vi är nöjda med hur samverkan har fungerat, hur vi kunnat processa våra politiska frågor och alla partier har fått plats. Våra frågor har fått genomslag, säger Marianne Utterdahl (SIV).

– Vi vill gärna fortsätta samarbeta, ett samarbete där vi får gehör för våra hjärtefrågor, säger Jesper Johansson (MP)

Den 7 november träffas det nya regionfullmäktige första gången och kommer då att välja ett nytt fullmäktigepresidium. Nämnder och styrelser väljs sedan vid fullmäktiges sammanträde den 11 och 12 december.

– Nu kommer partierna inleda sina interna processer och det arbete som ska leda fram till vilka som ska leda de olika nämnderna och respektive styrelser, säger Fredrik Larsson.

I Värmlandssamverkan ingår Allianspartierna samt Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet och partierna fick totalt 37 av de 81 mandat som fanns att fördela.

– Det här speglar inte alls valresultatet. Socialdemokraterna är mer än dubbelt så stora som Moderaterna, men det är tydligt att de gör allt de kan för att minimera vår roll, säger Ulric Andersson (S), landstingsråd i opposition till SVT Nyheter Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista