Urna kan försvåra sorgearbete

4:19 min

Trenden att göra begravningsakten med urna istället för kista kan föra med sig att vi inte sörjer ordentligt. Det menar Esbjörn Hagberg, tidigare biskop i Karlstads stift.

– När man inte har en kista utan en urna istället så tror vi att det blir overkligare, säger Esbjörn Hagberg.

Den 6 oktober publicerades en insändare i Svenska Dagbladet där Esbjörn Hagberg och kollegan Jonas Lindberg tar upp de risker de ser med att människor på olika sätt förenklar begravningar.

– De olika försök vi har att göra det enklare för oss, att skydda oss från dödens realitet, hindrar oss från att från att egentligen inse vad det är som hänt och riskerar att vår sorg inte får möjlighet att levas ut. 

För bara några år sen var en begravningsakt med urna något mycket ovanligt.  

– Sex procent är det som är generellt för landet men jag har också fått reaktioner från storstadsförsamlingar där man säger att det här idag är den vanligaste akten.

Enligt Esbjörn Hagberg så kan en urna upplevas mindre smärtsamt för den sörjande. Men han ser även fler förklaringar till att begravningsakter med urna ökar. 

En är att reglerna ändrats så att man nu inte kan vänta mer än en månad med begravning. 

– Det gör att somliga upplever att det är för kort tid. Och vi ser att det blir svårare för anhöriga att samlas kring en begravning överhuvudtaget för att kalendrarna är så uppbokade med så mycket annat.

Ett annat skäl han ser är att med urna kan man ha begravningsakt och urnedsättning samma dag. 

– Och för några kanske det förbilligar det hela. Man kan ha en mycket enklare kista som ingen kommer se innan kremationen.

Vad har ni fått för reaktioner på insändaren?

– Det har hittills varit positiva reaktioner. Man säger att det är väldigt viktigt att de här frågorna lyfts. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista