Nina Rung: Dålig sexualundervisning ersätts av porrkonsumtion

1:45 min

Barn måste tidigt få lära sig om integritet och om alla människors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Det menar kriminologen Nina Rung som i Karlstad idag föreläste om kopplingen mellan pornografi och sexuella övergrepp.

Det är Länsstyrelsen i Värmland som tillsammans med landstinget och Region Värmland anordnar konferensen i Karlstad där man ska diskutera vad man kan göra för att förebygga sexuella övergrepp och få till en samtyckeskultur.

Avsikten med dagen är att uppnå ett mer jämställt Värmland.

– Problemet ligger dels i hur vi fortsätter att uppfostra våra pojkar. Att de kanske inte tillåts gråta, visa känslor och vara sårbara utan att de snarare måste vara tuffa och både ta emot och ge gliringar.

– Om vi fortsätter att göra så som vi har gjort hittills, så kommer vi tyvärr inte att se en minskning av övergreppen, för det är väldigt svårt att samtidigt lära sig en samtyckeskultur där respekt och samtycke är ledorden säger kriminologen Nina Rung som talar på tisdagens konferens på Karlstad CCC.

Nina Rung menar också att sexualundervisningen i skolan behöver bli bättre. På grund av att undervisningen är undermålig så vänder barnen sig till porren istället och växer upp med den som sin sexualundervisning istället, säger hon.

– Numera är den väldigt våldsamma porren mainstream-porr och man ser den från att man är väldigt ung. Och man ser den gratis i sina telefoner 24-7.

Redan från förskoleåldern behöver föräldrarna prata med sina barn om vad det är att kränka någon annans kroppsliga integritet, menar Nina Rung. Och det gäller alla barn.

– Vad får man göra, vad får man inte göra... Vad har jag rätt till när jag växer upp och vad har jag rätt att säga nej till. Och att vi lär pojkar att andras kroppar är lika viktiga som deras egna och att det inte handlar om: "Ja, du vet hur pojkar är, han är säkert kär i henne." Eller vad det nu är för svepskäl när pojkarna väl utsätter flickorna för någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista