Sommaren skogsbränder

Drabbade skogsägare föreslås få 72 miljoner - inget till Värmland

0:48 min

300 större skogsbränder eldhärjade 21 000 hektar skogsmark –  Sommarens bränder var mindre än Skogsstyrelsen trodde visar ny rapport. Nu presenterar myndigheten sitt förslag för att ersätta markägarna.

I somras härjade ett stort antal skogsbränder i Sverige och många skogsägare såg värdefull skog förstöras. Nu har Skogsstyrelsen gjort en noggrann undersökning av brändernas omfattning och siffrorna presenteras 11.30 i dag:

 •  Under sommaren var det 300 skogsbränder i landet som var större än 0,5 hektar. Det går att jämföra med en fotbollsplan som är omkring 0.7 hektar.
 • Totalt drabbades 21 000 hektar skogsmark i Sverige. Det är klart mindre än den bedömning på 25 000 hektar som Skogsstyrelsen gjorde i somras.

 •  85 procent av den eldhärjade skogsmarken ligger i Dalarna, Gävle och Jämtlands län. Totalt har 323 skogsägare drabbats i de länen. 43 procent av den marken i de länen ägs av skogsbolag, 37 procent av enskilda skogsägare och 16 procent av staten 

 • De tre största bränderna var: Kårbölebränderna, norr om Ljusdal  9 000 hektar, Lillåsen-Fågelsjö söder om Sveg 3 900 hektar och Trängslet norr om Älvdalen 3 500 hektar.

Skogsstyrelsen presenterar däremot ingen slutnota för sommarens bränder. I somras gick myndigheten ut med siffran 900 miljoner kronor – men den siffran kommer bli lägre eftersom bränderna är mindre omfattande än vad Skogsstyrelsen då trodde.

I samband med att Skogsstyrelsen presenterar siffrorna i byn Kårböle, nordväst om Ljusdal, presenterar generaldirektör Herman Sundqvist myndighetens förslag till regeringen hur de vill att dessa skogsägare ska kompenseras för bränderna.

Skogsstyrelsen föreslår att stödet endast ska gå till skogsägare i Dalarna, Gävle och Jämtlands län.

– Där har effekten varit särskilt stor, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Myndigheten föreslår fyra olika sorters stöd till de branddrabbade i områdena.

– Stödet till markägarna omfattar totalt 72 miljoner kronor, säger Herman Sundqvist.

Skogsstyrelsen föreslår bland annat att skogsägarna ska få särskilt stöd för att transportera och såga det brandskadade virket.

– Vi bedömer att det stöd vi föreslår skulle ha en lindrande effekt och samtidigt stimulera till att få ut virket ur skogen snabbt innan en massförökning av skadeinsekter riskeras, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Skogsstyrelsen fick uppdraget att kartlägga skogsbrukets förluster i augusti och det är regeringen som beslutar om myndighetens förslag blir verklighet.

På plats från Skogsstyrelsen finns generaldirektör Herman Sundqvist, Andreas Eriksson, utredare och Skogsstyrelsens nationella brandskadesamordnare Svante Larsson.

Skogsstyrelsens förslag

Skogsstyrelsen föreslår därför fyra olika stöd till de tre länen som totalt omfattar 72 miljoner kronor:

 • Stöd till markägare för ökade kostnader för omhändertagande av virke, 44 miljoner kronor.
 • Stöd till utförare för utmärkning av gränser, 3 miljoner kronor.
 • Stöd till väghållare för uppgradering av vägnätet, 15 miljoner kronor.
 • Stöd till industriföretag eller logistikföretag för separat hantering av
  brandskadat virke, 10 miljoner kronor.
 • Utöver de 72 miljonerna vill Skogsstyrelsen även att myndigheten ska få ytterligare 20 miljoner kronor av statskassan varav 8
  miljoner kronor utgör administration av de ekonomiska stöden.
 • Källa Skogsstyrelsen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista