Anette Eriksson, Centerpartiet i Årjäng. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Anette Eriksson, Centerns förstanamn i Årjäng. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio arkiv.

Årjäng på väg mot borgerligt styre

3:23 min

Årjäng kan få ett borgerligt kommunalråd, istället för Daniel Schützer (S) som har posten nu. Centerpartiet, som tidigare har varit i opposition, föreslår nu en valteknisk samverkan med Kristdemokraterna för att garantera en borgerlig ordförande i kommunstyrelsen.

– Vårt mål är att få en borgerlig kso (kommunstyrelseordförande) under mandatperioden, och att vi ska försöka arbeta oss samman så att vi kan bilda en allians 2022, säger Centerns förstanamn Anette Eriksson.

Den gångna mandatperioden har Årjäng styrts av Socialdemokraterna i en blocköverskridande koalition med Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. Medan Centern har varit i opposition.

Men efter den senaste tidens förhandlingar, och ett medlemsmöte på tisdagskvällen, har Centern nu lämnat ett förslag till Kristdemokraterna om valteknisk samverkan.

Det är alltså ett ganska löst samarbete som föreslås. De fyra borgerliga partierna, som tillsammans har majoritet med 18 av 35 mandat, enas enligt förslaget om att rösta fram en borgerlig ordförande i kommunstyrelsen. Men kan i övrigt driva egna linjer i olika frågor.

Årjäng skulle därmed styras av hoppande majoriteter från fråga till fråga. Om man lägger någon gemensam budget är oklart.

– Så långt är det inte diskuterat. Nu har vi lagt förslaget till KD och informerat M och L, säger Anette Eriksson.

Kristdemokraterna, som blev största borgerliga parti i Årjäng med nästan 20 procent, ska så snart som möjligt låta ett medlemsmöte ta ställning till förslaget. Kristdemokraterna har även haft förhandlingar med Socialdemokraterna, men KD:s ordförande i Årjäng Stefan Moberg har sagt till P4 Värmland att han ser alliansstyre som förstahandsalternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista