Hals- och svalgundersökning pågår på en vårdcentral. Foto: Claudio Bresciani/TT arkiv.
Nya momsregler kan innebära högre kostnader för inhyrning av vårdpersonal. Foto: Claudio Bresciani/TT arkiv.

Nya regler väntas höja prislappen för hyrläkare

2:10 min

Notan för att hyra in läkare och sjuksköterskor kan snart bli högre, eftersom Skatteverket inom kort väntas slå fast att uthyrning av vårdpersonal beläggs med moms. Det skriver tidningen Dagens Samhälle.

Men kommuner och landsting kan dra av en stor del, medan däremot privata vårdföretag måste betala hela momsen.

Praktikertjänst driver bland annat flera värmländska vårdcentraler, och presschefen Erik Magni är kritisk:

– Vi tycker att det är väldigt olyckligt. Det ska ju vara samma förutsättningar oavsett om man är en offentligt eller privat driven vårdcentral. Det behöver vara samma för alla, säger Erik Magni till P4 Värmland.

I en dom i somras slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att vård som säljs via bemanningsföretag ska momsbeläggas. Nu väntar både offentliga och privata vårdgivare på Skatteverkets ställningstagande.

Enligt Dagens Samhälle kommer kommuner och landsting att få dra av en stor del av den nya, 25-procentiga momsen, medan privata vårdföretag däremot måste betala hela momsen.

Hur mycket förändringen skulle kosta Praktikertjänst är svårt att säga, enligt Erik Magni.

– Jag vill inte spekulera i hur mycket det kan handla om, men det är klart att det kommer att innebära en dyrare verksamhet. Samtidigt har Praktikertjänst en förhållandevis låg andel inhyrd personal, jag tror att det är kring fyra procent.
 
Vad de nya momsreglerna kommer att betyda för landstinget i Värmland är oklart. "Hur vi påverkas kan vi inte säga förrän vi ser beslutet från Skatteverket", säger landstingets ekonomichef Veronica Hedlund Lundgren till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".