Niklas Wikström (L), Frida Pettersson (C), Per-Samuel Nisser (M), Monika Bubbholz (MP) och Erik Nilsson (KD). Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Niklas Wikström (L), Frida Pettersson (C), Per-Samuel Nisser (M), Monika Bubbholz (MP) och Erik Nilsson (KD). Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Maktkampen i Karlstad

De blågröna regerar vidare i Karlstad

3:33 min

Företrädare för de blå-gröna partierna är överens om att styra Karlstad även de kommande fyra åren. Det betyder att Miljöpartiet övergett planerna på ett samarbete med Socialdemokraterna.

Den 20 september meddelade Miljöpartiet att man bestämt sig för att göra upp med Socialdemokraterna.

– Efter ett val får man vara konstruktiv och försöka hitta lösningar och vi tror att det är viktigt att det blir ett majoritetsstyre för att Karlstad behöver en tydlig ledning, sa Per-Inge Lidén (MP) kommunalråd i Karlstad till P4 Värmland. 

Men så blev det inte - idag meddelande den förra majoriteten att man vill ha ett starkt minoritetsstyre de kommande fyra åren.

– Siffermässigt har vi haft en majoritet tidigare. Nu får vi 28 av totalt 61 mandat. Det ställer ännu mer krav på oss att hitta breda lösningar - och det brukar vi göra i Karlstad. Socialdemokraterna är ett stort och stabilt parti som tar ansvar över tid, säger Per-Samuel Nisser vid fredagens presskonferens.

Hur är förutsättningarna får att ni ska få igenom er politik?

– Den är god. Vi ska försöka hitta breda lösningar. Men ska vi bli fällda ska alla övriga partier komma överens om ett gemensamt förslag. Jag tror vi hanterar detta, säger Per-Samuel Nisser (M).

Tillsammans skulle partierna få 28 av totalt 61 mandat i fullmäktige.

Vid presskonferensen på Stora torget i Karlstad närvarade också Monika Bubbholz (MP)

– Vi tror inte på blockgränserna. Det är en gammal konstruktion. Vi samtalade med Socialdemokraterna och kom en bit, men sen fann vi andra vägar till Allianspartierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista