Maria Falkevik, Länsstyrelsen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Maria Falkevik, Länsstyrelsen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Skyddsväst mot rovdjur skapar trygghet

1:28 min

Länsstyrelsen i Värmland vill att fler jägare som jagar i vargtäta områden i länet ska ansöka om bidrag till hundskyddsvästar.

I dagarna släpps en ny rapport baserad på enkäter som gjorts med jägare som använt rovdjursskyddsväst på sin hund. Majoriteten av de svarande var nöjda med västen och att man upplevde en känsla av ökad trygghet. 

– Det som många säger är att det är skönt att veta att man har gjort någonting och att man har gjort det man har kunnat för att skydda sin hund. Man bidrar också till att testa någonting nytt och man känner sig tryggare när man släpper sin hund, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Karlstad. 

Sedan 2015 har 36 rovdjursattacker mot hundar registrerats i länet och Länsstyrelsen hoppas att användandet av västar ska minska risken för angrepp. Men ett hundraprocentigt skydd kan aldrig garanteras. 

– De är designade för att avbryta ett angrepp eller att fördröja och minska skador så att människan i fråga kan komma fram. Det är människan som är hundens bästa vän i det här fallet, säger Maria Falkevik. 

Bidraget består av femtio procent av inköpspriset max upp till 5 000 kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista