Ljubica Jasic Modin (SD), Parvane Asadbegli (V) och Peter Sörensen (KDL). Foto: Sveriges Radio.
Ljubica Jasic Modin (SD), Parvane Asadbegli (V) och Peter Sörensen (KDL). Foto: Sveriges Radio.
Maktkampen i Karlstad

Oklart budgetläge med minoritetsstyre

3:18 min

Allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet kommer styra Karlstad kommun i minoritet den kommande mandatperioden. I och med det är det oklart om de att kommer få igenom sitt budgetförslag.

Tillsammans får Allianspartierna och Miljöpartiet 28 mandat av de totalt 61 och kommer behöva söka stöd hos de andra partierna för att få igenom sina frågor. 

Sverigedemokraternas Ljubica Jasic Modin är kritisk till det nya styret och tycker inte att Alliansen tagit tillräckligt stor hänsyn till Sverigedemokraterna som är kommunens tredje största parti.

– Vi har ökat med 75 procent och gått från fyra till sju mandat. Att de inte har tagit oss på allvar är mycket, mycket märkligt, säger hon.

Parvane Asadbegli är gruppledare för Vänsterpartiet och även hon är kritisk till ett minoritetsstyre då hon menar att det öppnar upp för ett läge där Sverigedemokraterna blir en stark vågmästare.

– Jag tycker det är sorgligt att de ska styra och vara i behov av stöd från Sverigedemokraterna, säger hon.

Minoritetsstyret innebär att de blågröna kommer behöva söka stöd hos de andra partierna i olika frågor, bland annat för att få igenom sin budget.

Sverigedemokraternas Ljubica Jasic Modin menar att de är positiva till att stötta en blågrön kommunbudget, om de gillar den.

– Det hade inte spelat någon roll för oss vilken koalition det hade varit. Om det är ett bra förslag som någorlunda speglar vår politik är det klart att vi skulle rösta på det, självklart, säger Ljubica Jasic Modin (SD).

Samtidigt har varken Vänsterpartiet eller Karlstadpartiet Livskvalitet bestämt sig för om de kan tänka sig att stötta en blågrön budget eller ej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista