Degerfors kommun kommunhus
Degerfors kommun kommunhus Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.

S och alliansen tar över Degerfors

2:22 min

I förmiddags kom Socialdemokraterna och alliansen överens om att bilda en majoritet i Degerfors kommun. Men det var inte självklart, enligt Muris Beslagic (S).

– Det var inte det självklara. Vi hade tre alternativ från början men vi sorterade bort det första alternativet med att fortsätta samtala med Vänsterpartiet, eftersom våra medlemmar tyckte det. Vi fick uppdrag att samtala med alliansen eller gå i opposition, säger Socialdemokraternas Muris Beslagic.

Han säger att man är överens med alliansen i flera sakfrågor.

– Bland annat när det gäller Västergården är vi ganska överens, vi är överens om att förbättra arbetsmiljön på Degerfors kommun och vi är överens om att vi vill satsa på skolan. Det är inga stora skillnader mellan oss och alliansen när det gäller de frågorna, säger Muris Beslagic.

Vänsterpartiet, som blev största parti i kommunvalet i Degerfors, kommenterar beskedet i ett pressmeddelande:

"Vi beklagar att S utan egentliga förhandlingar avvisar ett samarbete med V. Ett sådant samarbete skulle ha gett en bred majoritet. I stället väljer partiet att gå armkrok med högeralliansen och uppnår därmed minsta möjliga majoritet i kommunfullmäktige."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista