Åsa Johansson. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Åsa Johansson, S ordförande i Värmland, välkomnar beskeden från C och L under lördagen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Pål Jonson på Moderaternas valvaka. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
2 av 2
Pål Jonson (M) beklagar beskeden från Jan Björklund och Annie Lööf. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio arkiv.

S i Värmland välkomnar Lööfs och Björklunds besked

3:32 min

Centerns och Liberalernas partiledare meddelade på lördagen att de stoppar Moderatledaren Ulf Kristerssons planer på en regering där inte alla allianspartier ingår. Socialdemokraternas ordförande i Värmland, Åsa Johansson, välkomnar beskeden.

– Det var mycket tydligt, tycker jag, utifrån de kommentarer de har gett i eftermiddag, säger Åsa Johansson.

I fredags gick Moderatledaren Ulf Kristersson ut med att en regering med till exempel enbart M, eller M tillsammans med ett eller två andra allianspartier, kan vara möjliga alternativ.

På lördagseftermiddagen svarade alliansens övriga partiledare under en serie presskonferenser. Både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) meddelade att de kommer att rösta nej till en regering där inte hela alliansen ingår.

Jan Björklund sa också att man exempelvis istället borde pröva möjligheten att forma en regering med hela alliansen och Socialdemokraterna, eller en regering med M och S.

Åsa Johansson kommenterar:

– Man behöver prova alla möjliga alternativ för att hitta en stark regering. Utifrån att de rödgröna är de största tycker jag naturligtvis att vi ska ha en socialdemokratisk statsminister.

Men vore det okej att ha med hela alliansen med i en sådan regering?

– En majoritetsregering vill jag säga, jag vill inte uttala mig om hela alliansen eller inte.

Moderaten Pål Jonson, värmländsk riksdagsledamot, säger så här om beskeden från Centern och Liberalerna i regeringsfrågan:

– Jag beklagar att Centern och Liberalerna aviserade att de inte var villiga att anta det förslag Ulf Kristersson presenterade. Syftet var ju att förverkliga alliansens politik och hantera ett antal allvarliga samhällsproblem, säger Pål Jonson.

Vad tycker du ska hända nu?

– Det får naturligtvis talmannen avgöra. Ulf Kristerssons sonderingsuppdrag går ut på tisdag. Naturligtvis hoppas vi att vi på något sätt ska få till en moderatledd alliansregering. Men just nu är det politiska läget i Sverige oerhört låst och djupfryst och det inger oro.

Ulf Kristersson kommer att hålla en presskonferens under söndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista