En bettskena på ett bord. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Användning av bettskenor ökar bland ungdomar

1:52 min

Allt fler patienter behandlas med bettskenor för problem som uppstår när de gnisslar eller pressar tänder. Och det här beror på stress menar Daniel Ovesson som är bettfysiolog i Värmland.

Daniel Ovesson säger att det främst är personer i medelåldern som söker hjälp, men ser också en ökning bland ungdomar.

– Det är vanligt att vi ser det i samband med gymnasiestarten. Jag tycker det är sorgligt att det sannolikt är ett tecken på att många ungdomar har det så pass tufft, både i skolan och kanske på fritiden också, det är sorgligt, säger Daniel Ovesson som är bettfysiolog i Värmland.

Daniel Ovesson berättar vidare att det finns tecken och studier som visar på att det finns en ökad stressbelastning i samhället men sedan finns det också sedan tidigare en underbehandling av bettfysiologiska problem, vilket innebär att fler söker.

Spänningshuvudvärk, trötthetskänsla i käkarna, smärta när man äter och tuggar och morgonhuvudvärk är alla tydliga symptom på att man pressar eller gnisslar tänderna.

Men att använda en rätt utformad bettskena under en längre tid är i stort sett riskfritt och oftast så använder man den under en begränsad tid beroende på livshändelser.

– Jag tänker nog att samhället har blivit mer krävande, både i arbetslivet och kanske privatlivet. Själva pressningen ser jag inte så allvarligt på men om det är ett tecken på ett större samhällsproblem, då ser jag definitivt allvarligt på det, säger Daniel Ovesson.

Men det finns saker man kan göra själv för att påverka.

– Man kan till exempel innan man går och lägger sig på olika sätt jobba med stressreducering, avslappningsövningar, mindfulness och motsvarande. Många människor går runt och spänner sig och pressar mycket dagtid och då får man mer jobba med beteendeförändrande behandling, säger Daniel Ovesson som är bettfysiolog i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".