logoped dyslexi tal logopedmottagning värmland
Foto: Annika Ström/ Sveriges radio

Strokepatienter i Värmland får för lite språkträning

1:17 min

Nya nationella riktlinjer ger strokepatienter rätt till intensiv rehabilitering och språkträning hos logoped. Detta klarar inte Värmlands landsting av.

– Idag kanske man får en timme i veckan medan riktlinjerna säger 3-4 timmar,  säger Sanna Wennerfeldt, nytillträdd enhetschef för landstingets logopedmottagning i Karlstad. 

De nya riktlinjerna från Socialstyrelsen om kommunikativ rehabilitering för strokepatienter började gälla efter sommaren. Många strokepatienter har afasi - en hjärnskada som ger språkliga svårigheter - och forskning visar att intensiv språkträning under en längre tid ger bra resultat.  

– Vi kan inte ge den språkträning som riktlinjerna säger i dagsläget. Vi är ju väldigt  få logopoder som delar på det här uppdraget. 

Vad behövs för att Värmland ska klara riktlinjerna?

– Vi behöver bli dubbelt så många logopeder som jobbar med den här patientgruppen. Det behövs totalt 4-5 tjänster.

Logopeden har lyft frågan via verksamhetschefen men ännu inte fått något svar än. 

Enligt Socialstyrelsen är stroke den tredje vanligaste dödsorsaken. Varje år insjuknar cirka 25 000–30 000 personer i sjukdomen.
Socialstyrelsen menar att vården för strokepatienter är ojämlik och behöver uppdateras mot ny forskning. De nationella riktlinjerna syftar till detta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista