Stiftelse ger norska pensionärer nytt hopp om upprättelse

5:37 min

Stiftelsen "Rättvis skatteprocess" försöker ge de hundratals norska pensionärer som åkt på stora skattesmällar upprättelse. Nu kräver de svenska skatteverket på skadestånd.

– Vi är beredda att pröva frågan hela vägen. Vi har skickat in skadeståndskrav till skatteverket och om de väljer att betala Jörn då är det klart här men om de väljer att bestrida så kommer vi stämma dem vid Solna tingsrätt, säger Carl Göransson, vd för stiftelsen Rättvis skatteprocess. 

Jörn Tore Weckhorst är stiftelsens värmländska pilotfall. Han är en av många hundra norska pensionärer som sedan 2008 flyttade till Sverige för att få ett bättre liv - främst ekonomiskt. 

Flera av dessa pensionärer menar att de flyttade hit för att svenska skatteverket sagt att de inte behövde betala skatt här - utan bara i Norge. Detta visade sig sedan vara fel. 

– Efter att jag fått reda på att jag måste betala skatt i Sverige så blev hela mitt liv lagt i grus, säger norsken Jörn Tore Weckhorst som köpte hus i Vålberg.

För några år sen drev några av pensionärerna själva frågan rättsligt men Skatteverket har vunnit – även i högre instanser. Skatteverket har hela tiden sagt att de inte gjort något fel och vad gäller det nya skadeståndskravet så väljer de att inte kommentera saken.

Nu när frågan tas upp igen är det en stiftelse som driver den. Rättvis skatteprocess är en oberoende insamlingsstiftelse som får donationer av privatpersoner och företagare.

– Det känns viktigt att ta upp det här fallet. Balansen mellan staten och den enskilda är eftersatt på skatteområdet. Det är svårt och dyrt för privatpersoner och småföretagare att få rätt mot myndigheten, säger Carl Göransson, vd.

Enligt SVT Värmland så var det 600-700 norska pensionärer som flyttade till Sverige efter 2008. Efter att skattemissen uppdagades var det många som flyttade tillbaka. 

– Det handlar om pensionärer med små inkomster som åkt på rejäla skattesmällar. Jag har träffat flera som gått i personlig konkurs på grund av skatteverkets misstag, säger Carl Göransson som själv har kontakt med ett 90-tal drabbade norska pensionärer.  

Skadeståndet som stiftelsen kräver i Jörn Tore Weckhorsts namn är 100 000 kronor.  

– Det känns helt härligt att vi kanske kan få upprättelse. Vi är ju flera hundra som blivit lurade på samma sätt som jag - som köpt hus och flyttat hit och bott här i flera år och aldrig fått besked, säger Jörn Tore Weckhorst.