Skogsodling där träden är jämnstora.
I Norge ökar gödslingen av skogen. Foto: Ruud, Vidar/NTB scanpix
VETENSKAP & MILJÖ

Klimatgödsling i skogen allt vanligare i Norge

1:47 min

Skogsgödslingen har ökat kraftigt i Norge. Det beror på att norska staten ger bidrag till gödsling för att minska växthuseffekten.

2016 började norska staten började ge bidrag till skogsbrukare för att få dem att gödsla sin skog.

För efter forskningsrapporter och utredningar hade norska motsvarigheten till Skogsstyrelsen kommit fram till att skogsgödsling var ett bra sätt att få träden att växa mer och på så vis öka sitt koldioxidupptag och därmed binda mer kol i veden. Detta enligt Per Guldbrand Solli på Lantbruksdirektoratet.

Gödslingsbidraget har inneburit att ytan gödslad skog har åttafaldigats, från 1000 hektar per år till 8000 hektar.

Det är fortfarande betydligt mindre än Sverige där cirka 30 000 hektar skog gödslas i dag för att öka tillväxten, dock utan klimatbidrag.

Skogsgödslingen är inte okontroversiell, den påverkar den biologiska mångfalden negativt och om det gödslas oförsiktigt finns risk att gödsel läcker ut i vattendrag.

Men enligt Per Guldbrand Solli, på den ansvariga myndigheten Lantbruksdirektoratet, finns planer på att utöka bidragen till skogsbrukare som väljer att bland annat plantera skogen tätare än tidigare för att öka koldioxidupptaget.

– Hittills beräknas den norska skogens koldioxidupptag på grund av gödslingen ökat med 21 000 ton per år, säger Per Guldbrand Solli.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista