Anders Warnestad, Carlstad United. Foto: Sveriges Radio.
Anders Warnestad, ordförande Carlstad United. Foto: Sveriges Radio.

Sikte mot superettan trots miljonskulder

3:27 min

Hoppet lever om kval till superettan i fotboll för Carlstad United, inför helgens serieavslutning. Men frågan är om klubben, som har flera miljoner kronor i skulder, har resurserna för spel på den nivån.

– Ingen förening har nog resurserna färdiga när man går upp från division ett till superettan. Man får nog ta det som det kommer då, säger Carlstad Uniteds ordförande Anders Warnestad.
 
Carlstad United har överraskat positivt i år och ligger trea i division ett norra inför sista omgången. Om laget vinner lördagens match hemma mot Karlslund, samtidigt som tvåan Syrianska förlorar, då får Carlstad spela kval till superettan.

Men Carlstad United har över fem miljoner kronor i negativt kapital, uppger Anders Warnestad. Och negativt kapital inte okej om man ska få elitlicens för spel i superettan, även om man kan få tillfällig dispens med en trovärdig handlingsplan.

Enligt Anders Warnestad har klubben bra ordning på den löpande ekonomin.
 
– Sedan dras vi med ett underskott i egna kapitalet sedan tidigare, för över tio år sedan egentligen.

Men har ni en plan, ser du att det är rimligt att ni ska få bort skulderna?

– Jag kan inte svara på det just nu, men visst diskuterar vi det och vi ska göra allt vi kan för att kunna fortsätta spela superettan om vi nu kommer dit.

Det finns ingen som helst tvekan, om ni sportsligt tar steget upp i superettan, att ni väljer att stanna kvar i division ett?

– Nej, nej, det skulle vi aldrig göra. Det är klart att man spelar i superettan om man får chansen. Och så får vi se hur vi kan klara det, både sportsligt och ekonomiskt. Men visst är det en utmaning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".