Mia Larsson, verksamhetschef på Faktum säljer tidningar till försäljaren Florin.
Mia Larsson, verksamhetschef på Faktum säljer tidningar till försäljaren Florin. Foto: Anna Tjäder/Sveriges Radio.

Faktum vill minska utanförskapet

1:25 min

Den första november öppande gatutidningen Faktum ett kontor i Karlstad. Där får personer som lever i hemlöshet eller annan typ av utanförskap möjligheten att skaffa sig en inkomst genom att sälja tidningen.

Faktum har fått ett kontor i Karlstad

Mia Larsson på Faktums nyöppnade kontor i Karlstad...
Anna Tjäder/Sveriges radio.

Hör ett längre reportage från kontoret i Karlstad

Mia Larsson är verksamhetschef.

– Försäljarna kommer hit och köper tidningen av oss för 30  kronor och säljer den för 60 kronor på stan och mellanskillnaden är deras lön, säger Mia Larsson som är verksamhetschef på Faktum.

Gatutidningen Faktum har sitt huvudkontor i Göteborg och säljs på flera platser i Skåne och sedan några veckor tillbaka nu även i Värmland. Den första november startades verksamheten och redan nu har man tolv försäljare. De som säljer tidningen lever ofta i hemlöshet och eller annan typ av socialt utanförskap och Mia Larsson menar att Faktum fyller en viktig funktion.

– Människor som lever i den situationen som våra försäljare gör känner ofta att de saknar saker att göra på dagarna som känns meningsfullt, och det finns ingen annan som erbjuder det vi gör till den här målgruppen, säger Mia Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".