Håkan Svenneling, Vänsterpartiet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Håkan Svenneling (V) menar att värvningen gör att Vänsterpartiet får en starkare roll i Karlstadspolitiken. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Avhoppare från Karlstadpartiet går över till Vänsterpartiet

4:22 min

En av avhopparna från Karlstadpartiet har under fredagen ansökt om att bli medlem i Vänsterpartiet, det bekräftar han nu för P4 Värmland.

Under torsdagen kom beskedet att två av Karlstadpartiets fullmäktigeledamöter väljer att lämna partiet. P4 Värmland har varit i kontakt med de båda avhopparna, Göran Svensson och Sofia Mörtel. Ingen av dem har velat ställa upp på intervju under dagen, men Göran Svensson bekräftar nu att han ansökt om medlemskap i Vänsterpartiet. 

– Idag blev vi kontaktade av de två politiska vildarna där de visade intresse. En av dem går med i Vänsterpartiet och båda har visat intresse för att gå med i Vänsterpartiets fullmäktigegrupp, säger Håkan Svenneling (V), riksdagsledamot och ordförande för Vänsterpartet i Karlstad.

Både Göran Svensson och Sofia Mörtel har angett att det är på grund av ideologiska skäl de valt att lämna Karlstadpartiet. Om båda skulle välja att rösta med Vänsterpartiet i fullmäktige innebär det i praktiken att Vänsterpartiet blir tredje största parti i Karlstads fullmäktige.

– För oss blir det mandatmässigt en skjuts uppåt, från fem mandat till sju mandat. Det gör att vi kommer att få ett ökat inflytande i nämnder och styrelser som man ska rösta om vid kommande fullmäktige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".