Legorobot. Foto: Amanda Moln/ Sveriges Radio.
1 av 4
Lagen porgrammerar sina lego-robotar till att utföra uppgifter. Foto: Amanda Moln/ Sveriges Radio.
Hinderbana för legorobotar. Foto: Amanda Moln/ Sveriges Radio.
2 av 4
Robotarna ska ta sig igenom en bana med hinder under tre minuter. Foto: Amanda Moln/ Sveriges Radio.
Laget från Skattkärrskolan. Foto: Amanda Moln.
3 av 4
Emil Wikberg, Jonathan Hufnagel, August Kvist och Ida Kvist går på mellanstadiet och är de yngsta deltagarna. Foto: Amanda Moln/ Sveriges Radio.
Laget från Skövde. foto: Amanda Moln/ Sveriges Radio.
4 av 4
Laget från Skövde, med Alice Clemborn i mitten, presenterade sitt projket med hållbart raketbränsle. Foto: Amanda Moln/ Sveriges Radio.

Rekordmånga deltagare i robot-race i Kil

1:56 min

Runt 250 barn och ungdomar från Värmland och Skövde tävlade i First Lego League på Sannerudsskolan i Kil under lördagen.

Tävlingen har gått i Värmland sedan 2004 och i år blev det deltagarrekord.

Det är en tävling i naturvetenskap och teknik där det tävlas i flera olika grenar. Tävlingen genomförs runt om i världen och den populäraste tävlingsgrenen är robotbanan, där lagen förprogrammerat robotar att utföra uppgifter på en bana.

– Det krånglade lite på uppdrag tre som vi var tvunga att göra om, säger August Kvist, 12 år, som tävlar med Skattkärrskolan.

De förprogrammerade legorobotarna ska ta sig igenom bana med olika hinder.

Förutom robotbanan tävlas det bland annat i teknik där domarna bedömer robotarnas programmering och i projekt där lagen ska presentera sitt egen lösning på ett rymdproblem.

– Det handlar om att skapa ett intresse för naturvetenskap och teknik, säger Susanne Walan från Karlstads universitet som är projektledare för tävlingen.

Alice Clemborn går i nian på Helenaskolan i Skövde och presenterar lagets projekt:

– När man åker upp till rymden med rymdraket så krävs det alldeles för mycket bränsle och pengar. Så vi har försökt hitta en lösning för att det ska kosta mindre och för att vi inte ska behöva använda oss av det bränslet.

Det lag som fick flest poäng i alla grenar och därmed blev champions var Team Högdata från Forshaga Lärcenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista