SD ligger lågt - låter Söderberg (C) ta makten i Eda

2:18 min

Sverigedemokraterna i Eda har bestämt sig för att lägga ner rösterna, när det nya styret och nästa års budget ska klubbas i kommunfullmäktige i Eda ikväll.

När Sverigedemokraterna lägger ner sina röster vid fullmäktigemötet ikväll innebär det att den ovanliga koalitionen Centern, Hela Edas lista, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet vinner budgetstriden.

Det skulle också innebära att den nya politiska konstellationen får igenom sitt förslag om en skattehöjning på 50 öre. Och att Centerns Johanna Söderberg blir kommunalråd.

Sverigedemokraterna har fyra ledamöter i fullmäktige. Gruppledaren Stefan Nilsson förklarar beslutet att lägga ner rösterna:

– Det är ingen från S eller C som pratat med oss. Vi kan inte stödja något där vi inte får något tillbaka och bägge partier har både bra och dåliga saker. Vi kör på med vår vågmästarroll under mandatperioden, säger han till P4 Värmland.

Men som tungan på vågen hade ni ju chansen att visa er makt?

– Jorå, så är det. Men nu kan vi rösta på bägge sidor under hela perioden.

Det här lär ju innebära att det nu bli en skattehöjning med 50 öre. Hur ser du på det?

– Ja, det är ju inget vi ser fram emot. Men som det ser ut i dagsläget kanske det är nödvändigt, säger Stefan Nilsson (SD).

Centerpartisten Johanna Söderberg, som alltså troligen blir nytt kommunalråd i Eda, vill inte kommentera beskedet från Sverigedemokraterna. Hon skriver i ett sms till P4 Värmland att hon vill vänta tills besluten är fattade ikväll innan hon ställer upp på någon intervju.