Riksdagshuset i Stockholm.
1 av 3
Drygt 2900 motioner lades under höstens allmänna motionstid i riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Marléne Lund Kopparklint (M). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Marléne Lund Kopparklint (M). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio arkiv.
Lars Mejern Larsson (S). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Lars Mejern Larsson (S). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio arkiv.

Braskaminer och isbrytare bland värmländska riksdagsmotioner

2:46 min

Braskaminer, kommunsammanslagningar och isbrytning, det är några av ämnena under riksdagens allmänna motionstid från de värmländska ledamöterna. Och så förstås vargen och satsningar på E18.

Chansen att få ja till en motion är liten, men nykomlingen Marléne Lund Kopparklint (M) hoppas särskilt på sitt förslag om ett nationellt journummer till socialtjänsten.

– Det finns behov av en likvärdig socialtjänst för barn och unga, som de kan tillgå dygnet runt. Våldet tar ju inte semester, säger hon.

Hon vill också att de som installerar braskaminer ska certifieras.

Totalt kom drygt 2900 riksdagsmotioner in under motionstiden, färre än de senaste åren. Så brukar det vara efter ett val.

Men det ovissa regeringsläget har påverkat motionsskrivandet, tror Lars Mejern Larsson (S).

– Ja, det tror jag. Man kan inte vara lika stark kanske i formuleringar, eller tillåts väl inte från det egna partiet. Men du kan alltid belysa frågorna. Jag tror att en del avvaktar nu också.

Tillsammans med sina värmländska partikolleger har han bland annat motionerat om satsningar på järnvägen och E18 mellan Stockholm och Oslo.

Några andra exempel på motioner från värmländska ledamöter:

Pål Jonson (M) vill samlokalisera polisstationer i gränsområden och se åtgärder mot bränder längs banvallar.

Isbrytningen på Vänern är ett ämne som de tre värmländska socialdemokraterna tar upp, de vill ha rättvisare villkor för hamnarna.

Runar Filper (SD) vill uppmärksamma svenskbefolkningen i historiska utvandrarbygder och få in i grundlagen att svenska är Sveriges nationalspråk.

Daniel Bäckström (C) vill utreda lagen som skyddar arter i skogen, och se till att skogsbruket inte begränsas utan rimlig ersättning. Samt öka jakten på vildsvin.

Kjell-Arne Ottosson (KD) föreslår skärpt straff för angrepp på eftersöksjägare.

Håkan Svenneling (V) föreslår en kommission kring vilka insatser som har gjorts för Dawit Isaak och andra samvetsfångar.

Arman Teimouri (L) vill se en stor kommunsammanslagningsreform, och kartlägga svensk mötesindustri med sikte på fler jobb i besöksnäringen.

Samtliga drygt 2900 motioner under riksdagens allmänna motionstid hittar du här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista