Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
1 av 2
Foto: Bertil Ericson/SCANPIX Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Hans Nyrén sitter i sitt kök med hunden Molly i knät. Foto: Amanda Moln/ Sveriges Radio.
2 av 2
Hans Nyrén drev biografen i sju år. Foto: Amanda Moln/ Sveriges Radio.

Bioupphandling i Kristinehamn ska granskas

2:13 min

Kristinehamns kommun gjorde i september en direktupphandling av biografverksamheten i det som tidigare var Nya Grand Bio.

–– Vi har fått in ett tips om att det skulle vara en tjänstekoncession och att den inte hade upphandlats, säger Malin de Jounge på Konkurrensverket.

En tjänstekoncession innebär att kommunen låter en leverantör driva verksamheten och att leverantören får behålla vinsten.

– Reglerna är relativt nya, menar Malin de Jounge. 

Nya regler

Reglerna innebär att de måste upphandlas genom annonserad upphandling. Men det finns undantag. Om kommunen inte hinner med en offentlig upphandling kan de använda sig av en direktupphandling.

– Vi blev uppsagda 17 december. Vi har väntat på en upphandling hela året vilket trots påstötningar inte skedde, säger Hans Nyrén som drev bion i sju år.

Nytt avtal

Hans blev sen erbjuden ett avtal som han inte ville skriva på eftersom det innebar att han var skyldig att öppna lokalerna för konferenser för Kristinehamns kommun utan kostnad. 

– I det här förfarandet så är det lagen om upphandling om koncessioner som är tillämplig, säger kommunjuristen Jan Ekelund och menar att beloppsgränsen för en offentlig upphandling är en annan.

– Det är därför en möjlighet för oss att dirketupphandla, säger Jan Ekelund.

Ny upphandling

Om man hade satt igång när den förre leverantörens avtal gick ut så hade man ju haft ett år på sig att göra en offentlig upphandling?

– Ja, men det fördes även samtal med den före detta leverantören som erbjöds möjligheter att förlänga avtalet. Så frågan gick till den andre leverantören, säger Jan Ekelund som menar att det ska ge kommunen tid att bereda en offentlig upphandling.

Nu drivs biografen av en annan leverantör som även äger verksamhetens lokaler.

Kristinehamns kommun har nu svarat på Konkurrensverkets skrivelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista