Åklagare Pia Hammar i sitt kontor. Foto: Amanda Moln/Sveriges radio.
Åklagare Pia Hammar. Foto: Amanda Moln/ Sveriges Radio.

Åklagaren självkritisk efter dom om äktenskapstvång

1:26 min

– Jag har funderat mycket på vad jag kunde ha för mer bevisning, säger Pia Hammar.

- Vi hade kunnat vara snabbare med det här ärendet, tillägger hon.

Det var julafton 2015 som den minderåriga flickan larmade polis och omhändertogs av sociala myndigheter. Nästan två år senare åtalades hennes föräldrar och den 10 år äldre släkting flickan skulle giftas bort med.

Åklagarens starkaste bevis för att flickan tvingats ingå en äktenskapsliknande förbindelse var ett upphittat äktenskapskontrakt som undertecknats enligt sharialag. Men de två föräldrarna som nu dömts till förberedelse till äktenskapstvång hävdade att det inte är bindande.

- Det är det jag inte lyckats överbevisa, säger Pia Hammar idag.

Hovrätten bedömde att äktenskapskontraktet är att likna med en förlovning. Eftersom de inte såg någon fara för att brottet skulle fullbordas inom den närmaste framtiden mildrade de Tingsrättens dom. Mannen som flickan skulle gifta sig med frikändes helt.

- Jag har hört många landsmän till flickan som hävdar att kontraktet binder fast henne vid honom, men jag kan ju inte kalla en massa folk från Syrien bara för att de är från Syrien, så jag hade svårt att hitta mer bevisning, säger Pia Hammar.

Hon har ännu inte tagit ställning till ett överklagande till Högsta domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista