Magnus Karlsson, elinspektör på elsäkerhetsverket
Värmefläktar och element belastar våra elanläggningar hårt under vintern. Foto: Felix Hall/Sveriges Radio.

Elbränderna fördubblas under vintern

1:33 min

Elbränderna är dubbelt så många under vintern jämfört med sommarhalvåret. Anledningen är att belastningen på elanläggningarna i husen ökar.

Vintern är här och när det blir kallt ökar påfrestningen för elanläggningarna.

– Vi tar ut mer ström i våra anläggningar när vi har elvärme, motorvärmaruttag, extrafläktar och sen ska vi inte glömma bort all julbelysning så här års, menar Magnus Karlsson som är elinspektör på Elsäkerhetsverket.

Enligt Elsäkerhetsverkets senaste rapport omkommer minst åtta personer i elbränder varje år. I villor och radhus byggda före 1940 är risken för elbrand dubbelt så stor som för villa och radhus byggda 1980 eller senare. Anledningen är föråldrade el-anläggningar. Kartläggningen visar också att andelen obehöriga elinstallationer är betydligt fler i villa och radhus jämfört med flerbostäder.

– Har man inte sett över sin elanläggning på länge så är det bra att anlita ett elföretag som är registrerat i elsäkerhetsverkets företagsregister. Be dom göra en tillsynskontroll och få ett förslag på eventuella åtgärder. Jordfelsbrytare är dessutom alltid ett bra säkerhetskomplement, säger Magnus Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista