Sandra Ferneborg, Arvika kommun, Mats Larsson, initiativtagare, eleverna Ingrid Jonasson och Lilly Berntsson, och Barbro Henrysson, kock. Fotograf: Gustav Jacobson/Sveriges Radio
Sandra Ferneborg, chef kostenheten Arvika kommun, Mats Larsson, initiativtagare, sjätteklassarna Ingrid Jonasson och Lilly Berntsson, och Barbro Henrysson, kökspersonal Foto: Gustav Jacobson/Sveriges Radio

Minskat matsvinn på Gateskolan i Arvika

1:22 min

Gateskolan i Arvika har minskat matsvinnet med 90 procent genom att ta bort svinnhinken i skolmatsalen. Tanken är att lära eleverna att ta mindre portioner och att äta upp all mat.

Medvetenhet om matsvinn har ökat bland eleverna på Gateskolan i Arvika. Elevernas insats har varit bra tycker Sandra Ferneborg som är enhetschef på kostenheten på Arvika kommun.

– Det är helt otroligt. Vi tog bort den bruna avfallspåsen som vi har, sedan körde vi på. Lärarna har varit ute i varje klass för att informera om varför vi gör det här och att man ska tänka på miljön. Vi vill bidra till en positiv miljöpåverkan, de slänger knappt ett kilo idag, säger Sandra Ferneborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista