De båda åtalade för mordet i Hagfors släpps

3:48 min

Den kvinna i 20 årsåldern och den man i 50-årsåldern som stått åtalade misstänkta för att ha mördat en man i Hagfors i somras har försatts på fri fot.

Under onsdagen avslutades rättegången mot en kvinna i 20-årsåldern och en man i 50-årsåldern som stått åtalade misstänkta för att ha mördat en man i Hagfors i juli.

Enligt åtalet ska de ha begett sig hem till mannen där ett bråk ska ha uppstått. Flera andra personer ska också ha närvarat. De uppges enligt åtalet först ha slagit honom med basebollträ, och sedan huggit honom med en kniv i halsen. Enligt åklagaren dödade de mannen "tillsammans och i samförstånd". Den åtalade kvinnan har tidigare haft en relation med offret och enligt åklagaren är motivet svartsjuka.

 – Det ska ha varit den ena tilltalade som utdelat slag mot offret med basebollträet och att den andra tilltalade ska vara den som hållt i kniven när knivhugget utdelats. Jag menar också att det är bevisat att när knivhugget är utdelat så har den andra gärningsmannen hållit i offret och på så sätt möjliggjort angreppet mot honom, sade Rebecca Hällgren, kammaråklagare efter rättegången.

Den åtalade mannens advokat Lennart Lefverström menar att det inte finns tillräckliga bevis för att hans klient är skyldig till mord.

 – Han har inte haft någonting med det här att göra. Han har inte sett någon kniv, inte hållit i någon kniv, ingen person har sett honom hålla i kniven. Det finns ingen teknisk bevisning som binder honom vid kniven, säger Lennart Lefverström efter rättegången.

Det har framkommit att kniven ska ha tillhört offret men att det var den åtalade mannen som hade med sig basebollträet. Advokat Lennart Lefverström menar att hans klient hade med det för att skydda sig och om han utfärdade slag i bråket var det i självförsvar.

Även den åtalade kvinnan nekar till brott. Och hennes advokat Robert Helenius menar att det kan finnas andra gärningsmän med i bilden i och med den blodbildsanalys som gjorts på de närvarande personernas kläder.

 – Den är väldigt viktig för min klient som visar att hon inte varit i närheten när han har blivit tilldelad det här hugget. Utan det är tre andra personer som varit betydligt närmre, säger Robert Helenius efter rättegången.

Bevisning visar att den åtalade kvinnans hårstrå fanns på mordvapnet, kniven, men det menar han ska hänt efteråt.

Åklagare Rebecca Hällgren yrkade på minst 14 års fängelse för de båda åtalade men under onsdagseftermiddagen meddelade tingsrätten att de båda åtalade släppts på fri fot i väntan på dom som kommer meddelas den 2 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista