Två kvinnor som inte vill visa sina ansikten. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.
Av rädsla för att deras pappa ska känna igen dem vill systrarna inte visa sina identiteter. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.

Systrar riskerar tvångsgifte och hedersmord

1:38 min

Tre systrar som bor på en värmländsk ort ska utvisas till Afghanistan. Men där väntar deras våldsamma pappa. För att rädda dem undan pappan vill mamman nu gifta bort dem.

 Hör ett längre reportage med systrarna här

 – Pappa ville gifta bort oss med några äldre män. Vi ville inte giftas bort, säger 19-åriga Soraya, som egentligen heter något annat.

Hon berättar att pappans planer fick hennes mamma att ta med alla syskon och fly till Sverige. Men när de fick avslag på asylansökan tog mamman ett drastiskt beslut. För att döttrarna skulle slippa bo i samma land som deras våldsamma pappa, som hotat att döda dem, så planerar hon nu att gifta bort dem med några män i Iran.

– Min mamma säger bara att hon inte har någon annan utväg. Att ni måste räddas och att ni måste till Iran. Om vi åker tillbaka till Afghanistan så kommer pappa att döda oss, säger Soraya. 

Via skolpersonal som engagerat sig i systrarna har de nu fått kontakt med en jurist som hoppas få Migrationsverket att ta hänsyn till de nya uppgifterna om tvångsgifte.

Enligt Migrationsverkets bedömning saknar familjen skyddsbehov. I beslutet skriver de att mamman "inte kunnat förklara hur du resonerat kring att bryta mot traditioner och normer i den afghanska samhället ", och att hon inte lämnat en tillförlitlig berättelse om att maken är ett hot.

Två av systrarna har sökt tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna avsluta sina gymnasiestudier, men Migrationsdomstolen konstaterar att de inte omfattas av den nya gymnasielagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista