flickor med händer i knät
Afghanska systrar ska utvisas Foto: Louise Uhlin

Hör ett längre reportage: Afghanska systrar fruktar hedersmord eller äktenskapstvång - utvisas

5:24 min

Systrarna Soraya, Mariam och Amina bor på en värmländsk ort och ska utvisas till Afghanistan. Men där fruktar de döden eller äktenskapstvång.

Systrarnas mamma sökte asyl den 12 november 2015 tillsammans med sina tre döttrar. Hon hävdar att familjen flydde från en våldsam make som ville gifta bort döttrarna. Migrationsverket bedömer inte hennes berättelse som trovärdig.

När vi åker tillbaka till Afghanistan min pappa ska döda oss för att vi har rymt, min pappa blir jättearg "

När familjen fick sitt sista avslag på asylansökan arrangerade mamman själv äktenskap åt döttrarna med två äldre män som bor i Iran. Enligt egen utsago gjorde hon det i desperation för att skydda döttrarna från pappan. När den yngsta systern som är 16 år fick veta det försökte hon ta sitt liv, och mamman är nu polisanmäld för äktenskapstvång.

Först skulle min pappa bestämma över mig, nu ska min mamma bestämma över mig, nu litar jag inte på henne heller "

Två av systrarna har sökt tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna avsluta sina gymnasiestudier, men Migrationsdomstolen konstaterar att de inte omfattas av den tillfälliga gymnasielagen.

P4 Värmlands reporter Louise Uhlin har träffat systrarna, som vill vara anonyma av rädsla för pappan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista