Birgitta Haglund chef för Folktandvården i Värmland
1 av 2
Birgitta Haglund chef för Folktandvården i Värmland Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio
Aref Fani, klinikchef folktandvården i Grums.
2 av 2
Aref Fani, klinikchef folktandvården i Grums. Foto: Amanda Moln/Sveriges Radio.

Skadegörelse vid tandklinik kan ha rasistiska motiv

1:18 min

Folktandvården har polisanmält att medarbetare i Grums fått däck sönderskurna och billacken repad bland annat. Rasistiska motiv kan inte uteslutas enligt Landstinget.

Det var under hösten som Folktandvården Värmland polisanmälde skadegörelse och sabotage. Medarbetare vid Folktandvården i Grums med utländska namn har tidigare utsatts för diskriminering och därför kan man inte utesluta att skadegörelsen har rasistiska motiv, enligt vad Landstinget skriver i ett pressmeddelande. 

Liknande situationer har rapporterats från andra håll i landet och tandvårdschef Birgitta Haglund har därför försökt kartlägga omfattningen i Värmland. Enligt hennes enkätundersökning bland folktandvårdens kliniker svarar fler än hälften, 13 av 23, att de hade erfarenhet av diskriminering mot medarbetare med utländska namn. 

– Generellt kan man säga att det är bedrövligt, inte roligt alls. Mycket olustig känsla, säger Aref Fani, klinikchef vid Folktandvården i Grums om resultaten i enkätundersökningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista