Kil har flest fullmäktigeavhopp i landet

1:41 min

Knappt fyra månader har gått sedan valet, och redan har sex invalda ledamöter hoppat av kommunfullmäktige i Kil. Det är fler än i någon annan kommun i hela Sverige.

– Jag tror att det är en ren tillfällighet, kommenterar Kils nya kommunalråd Anders Johansson (S).
 
Sex av de 41 ledamöterna i Kil har alltså redan lämnat kommunfullmäktige. Ingen annan kommun i landet, inte ens storstäderna, har fler än fyra avhopp.

I Kil är det två socialdemokrater, två moderater, en sverigedemokrat och en vänsterpartist som har klivit av. Skälen varierar, till exempel sjukdom, tidsbrist och flytt från kommunen.

Jonas Sjölin (V) säger till P4 Värmland att han har "tappat gnistan" och att det är svårt att få något inflytande när man inte ingår i majoriteten.

Och för Hans Eriksson (M), som tidigare bland annat har varit vice ordförande i kommunstyrelsen, beror avhoppet på att hans styrelseuppdrag i näringslivet tar alltmer tid.
 
– Och jag kände då att, eftersom näringslivet i Kil vill nyttja mina tjänster mer så var det den tiden som tog över mest, och det är det jag brinner mycket för, säger Hans Eriksson.

I hela Värmlands län har 16 ledamöter hoppat av kommunfullmäktigen sen valet. Bara storstadslänen Västra Götaland, Skåne och Stockholm har fler avhopp.

Sju av de 16 ledamöter i Värmlands län som har avgått är socialdemokrater, tre sverigedemokrater, två moderater, två centerpartister, en vänsterpartist och en sjukvårdspartist.

Alla avhoppare i Värmland har ersatts med nya ledamöter, så inga stolar står tomma i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista