filmbesökare
Foto: TT

Inga kioskvältare 2018 – biobesöken minskar

2:01 min

2018 minskade antalet biobesök. Bristen på en stor publikmagnet kan leda till färre filmer 2019.

Biobesökarna minskade under förra året till omkring 16,5 miljoner. Det är ungefär 400 000 färre besök än under år 2017. Den bedömningen gör Sveriges biografägarförbund.

Det visades många svenska filmer på biograferna förra året. Men ingen film motsvarade publiksuccéerna som exempelvis ”Solsidan” eller ”En man som heter Ove”. Filmer som har varit riktiga publikframgångar de senaste åren.

Jul- och nyårshelgen är den stora biohelgen. För många också den enda gången på året som de går på bio. Men eftersom det under den gångna helgen saknades det någon riktig publikdragare på bio så kan det vara en av orsakerna till att publiken svek och orsaken till förra årets totala minskning av biobesök säger Thomas Runfors informationschef på Filmstaden, tidigare SF Bio.

– Eftersom vi inte riktigt hade någon riktigt sådan där stor film i år som drog jättemycket är det väl möjligt att det blir något färre i år. Det är mycket möjligt att vi har tappat några besökare i slutet på året.

Av Sveriges runt 800 biografer så har momshöjningen för två år sedan, då den höjdes från sex till 25 procent fått negativa ekonomiska konsekvenser för cirka 200 biografer. Biljettpriserna har höjts och publiken har svikit på enskilda orter. Ett tiotal biografer har stängt för gott, säger Sveriges biografägarförbund.

Trots branschens utmaningar så tror Sveriges biografägarförbunds ordförande Peter Fornstam att ett stort utbud av amerikansk film kommer att visas i år på biograferna kommer att ge många besökare.

– De kommande filmerna i år, framförallt från USA, ser väldigt bra ut. Så vi tror att det blir ett mycket bra biograf-år, säger Peter Fornstam på Sveriges biografägarförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista