Gravid kvinna kontrolleras på sjukhus.
Foto: Felipe Dana/TT

Större risk för dödföddhet i Värmland

1:20 min

Risken för att ett barn dör under graviditeten är betydligt större i Värmland än i Stockholm. Det visar en utredning som Socialstyrelsen gjort på uppdrag av regeringen.

 – Vi har kunnat se att det finns regionala skillnader. Framför allt när det gäller dödföddhet i fullgången graviditet. De regionala skillnaderna kan tyda på att det finns mer att göra, säger Karin Källén, utredare på Socialstyrelsen.

I Värmland dör i snitt 4,5 av 1 000 barn under graviditeten. I Stockholm däremot som Socialstyrelsen jämförde med är bara 3,3 av 1000 dödfödda. Socialstyrelsen menar att det finns betydelsefulla skillnader men menar samtidigt att de inte ska övertolkas då slumpen kan spela in i mindre län eftersom att det rör sig om så pass få dödfödda barn.

 – Vi har ett extra dött barn varje år eller varannat år. Samtidigt så har man ju andra jämförbara län i Sverige som ligger bättre till så det betyder ju inte att vi inte behöver titta över våra rutiner, säger Hugo Hessel, överläkare på kvinnovårdskliniken i Karlstad.

Och Sverige har halkat efter. Andelen dödfödda barn i Sverige har inte minskat de senaste tio åren vilket det gjort i grannländerna. Finland har bara tre dödfödda per 1 000 födda barn. Socialstyrelsen menar att alla län skulle tjäna på att ha mer kunskap om barn som föds utan livstecken.

 – Vi vill att man ska bli bättre på att upptäcka tidig tillväxthämning av fostret och de kan ju behövas lite resurser om man vill kalla in vissa grupper oftare för tillväxtkontroller. En annan sak vi vill är att man ska ha ordentligt med resurser till att upptäcka vad det var som gick fel om det har gått fel så att man inte upprepar samma fel, säger Karin Källén på Socialstyrelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista