Student
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Vill ha kortare förskollärarutbildning till Värmland

1:35 min

Filipstads kommun kommer att jobba för att Karlstads universitet ska få en kortare förskollärarutbildning. Förslaget röstades igenom av en enig nämnd.

Det råder stor brist på förskollärare i länet. Situationen är likadan i stora delar av landet och Linnéuniversitetet startar nu en kortare förskollärarutbildning i hopp om att det ska få fler att vilja ta examen.

Patrik Fornander (M) la nyligen ett förslag i Filipstads barn- och ungdomsnämnd som gick ut på att kommunen ska jobba för att samma utbildning ska starta i Värmland.

– Idén kom efter samtal med en av våra anställda inom förskolan som gått vår egen kommunala barnskötarutbildning. Många som går den är intresserade av att läsa vidare, men tycker att utbildningen är för lång, säger Patrik Fornander (M) till P4 Värmland.

Förvaltningschefen i Filipstad har nu fått i uppdrag att kontakta både Linnéuniversitetet och Karlstads universitet för att se vilka möjligheter som finns.

– Vi har ännu inte fått den formella frågan men självklart kommer vi att ta upp det här i lärarutbildningsnämnden. Vi välkomnar en sådan här diskussion, säger Jessica Eriksson som är dekan på Karlstads universitets lärarutbildning och den som ansvarar för förskollärarutbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista