Conrad Nisser, Christer Hedberg och Tomas Keiner. Foto: Gustav Jacobson/Sveriges Radio.
Conrad Nisser, som driver vattenkraftverket på Alsterums gård, Christer Hedberg, ordförande Värmlands Dalslands Vattenkraftförening, och Tomas Keiner, handläggare på Länsstyrelsen Foto: Gustav Jacobson/Sveriges Radio.

Ny e-tjänst underlättar miljöprövning av vattenkraft

1:28 min

Från och med idag så måste alla med vattenkraftverk anmäla sig för en miljöprövning.

Från och med den 1 januari 2019 ska alla vattenkraftsrelaterade verksamheter miljöprövas. För att underlätta för alla vattenkraftsägare öppnar Länsstyrelsen 14 januari en e-tjänst för anmälan till miljöprövning.

– I och med lagändringen vill man modernisera miljökraven för svensk vattenkraft, säger Tomas Keiner, länsstyrelsen i Värmland

Genom att anmäla sig får verksamhetsutövaren möjlighet att ansöka om ersättning från Vattenkraftens miljöfond och verksamheten kan få fortsätta tills prövning sker.

– Det är en stor fördel att få till en prövning med de nya reglerna som har varit eftertraktade, säger Christer Hedberg, ordförande Värmland Dalslands Vattenkraftförening.

Själva prövningen kommer att påbörjas först när den nationellt vägledande planen har antagits av regeringen. Men redan nu behöver kraftverksägare anmäla sig för miljöprövning. Anmälan görs på Länsstyrelsens webbplats mellan den 14 januari och 1 juli 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista