Händer tar sig för magen av smärta
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Anna väntade 13 år på sin endometriosdiagnos

1:38 min

De nationella riktlinjer för endometrios som togs fram i mars förra året har nu fastställts av Socialstyrelsen. I Värmland har vården redan kommit en bit på väg men mer resurser krävs då tid och bemanning brister.

Endometrios drabbar var tionde fertil kvinna och är när livmoderslemhinneliknande vävnad växer utanför livmodern. Många kvinnor går länge med svåra smärtor och i mars kom Socialstyrelsen för första gången någonsin med nationella riktlinjer för endometrios. Nu har de fastställts. I slutversionen har det också tillkommit två rekommendationer, stödjande samtal och tidig uppföljning efter nyinsatt behandling. Totalt finns 44 rekommendationer och det finns stora kunskapsluckor.

 – Det är ingenting som händer över en natt utan det är någonting som man jobbar aktiv med inom vården, säger Elisabeth Eidem, utredare och projektledare på Socialstyrelsen. 

Anna Sundell var 16-17 år när hon fick sina första symptom. Hon sökte sig då till vården och fick smärtstillande tabletter eftersom man trodde att det bara var kraftig mensvärk hon hade. Genom en titthålsoperation många år senare fick hon beskedet att det var endometrios hon hade. 

 – Det här har ju påverkat mig både i arbetslivet och privatlivet, säger Anna Sundell.

I Karlstad så finns det ett endometrioscenter och Leonidas Magarakis, överläkare på centralsjukhuset i Karlstad, menar att Värmland kommit långt när det gäller diagnostisering och behandling av endometrios. 

 – Överlag så gör vi nästan som det står i riktlinjerna. Visst finns det utrymme för förbättring men vi får en bekräftelse på att vi gör rätt. Det som faktiskt brister är tid och bemanning. Det är det som är det största problemet även om vi såklart gör så gott vi kan, säger Leonidas Magarakis, överläkare på Karlstad centralsjukhus.
 
Det tog tretton år från det att Anna fick sina första symtom tills hon fick diagnosen. Idag har hon varit smärtfri i ett år tack vare medicin.

 – Vilket är jätteskönt, det är så värdefullt, säger hon.
 
Hon hoppas att riktlinjerna ska göra så att fler får hjälp. För i sin närhet upplever hon fortfarande att vården brister i kunskap om sjukdomen. Hon berättar om en familj i sin närhet vars trettonåriga dotter har liknande symptom som hon haft. Och efter att Anna hört med sin endometriosläkare uppsökte familjen till dottern ungdomsmottagningen där de skulle ta det vidare till vårdcentralen. Men väl där fick hon bara smärtstillande tabletter utskrivna.

 – Och sedan dess har hon haft svåra smärtor. Hennes mamma hittade henne en dag på toalettgolvet alldeles vit, kallsvettig och skrikandes. Det är 2019 och det är fortfarande så här. Det tycker inte jag är okej. Därför är riktlinjerna så viktiga, säger Anna Sundell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista