Tommy Lövgren och hunden Verner. Foto: Felix Hall/Sveriges Radio.
Tommy Lövgren och hunden Verner. Foto: Felix Hall/Sveriges Radio.

Hunden Verner överlevde attacken från kungsörnen

1:01 min

Att en hund blir attackerad av en kungsörn hör inte till vanligheterna - att en hundägare råkar ut för det två gånger är ännu mer ovanligt. Men det hände Tommy Lövgren i Molkom.

Två gånger har alltså Molkomsbon Tommy Lövgrens hundar blivit attackerad av kungsörn, en gång 2012 och en gång i september i höstas. Nu har han sökt och fått ersättning för de skador hans hund Verner ådrog sig i september 2018.

– Ja, det är ju lite märkligt. När man släpper hunden under jakt här så är man orolig för varg. Att det då blir angrepp från en kungsörn finns ju inte på världskartan. Det är helt overkligt, men samtidigt är jag glad att kungsörnarna de inte lyckades nån gång.

Är du mer försiktig nu?

– Ja, jag tittar ju inte bara efter vargspår, jag tittar i luften också. Jag använder också en färgad väst som kanske får örnarna att inte se en munsbit, säger Tommy Lövgren.

 Länsstyrelsen har nu beslutat att Tommy Lövgren ska få ersättning med totalt 983 kr för självrisk, medicin och transport 12 mil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista