Hälften av kommunerna utan bemanning på skolbiblioteken

1:28 min

Bara ungefär hälften av kommunerna i Värmland har bemanning på alla sina skolbibliotek. Det visar en enkät som P4 Värmland skickat ut till kommunerna i länet.

Årjäng och Arvika har bara bemanning på de största skolorna i kommunen. I Munkfors har inte biblioteket på lågstadieskolan någon bemanning vilket de äldre eleverna har. Sunne har ingen bemanning alls.

I Karlstad finns det bara bemanning på vissa skolor och bemannas då främst av lärare och inte bibliotekarier.

 – Det är i första hand en resurs för undervisning och i skolan är det lärare som ansvarar för undervisning, säger Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstad kommun.

Skollagen säger att alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek men det finns inga krav på att det ska vara bemannat. Däremot menar Helena Olivestam Torold, inspektör på Skolinspektionen, att det kan behövas någon som är ansvarig, för att skolbiblioteket ska räknas som en samlad resurs. 

 – Men det är ingenting som är reglerat utan här finns ett fri utrymme. Det är så olika på en liten skola med kanske 20 elever så kanske man måste ha en annan lösning än på en stor skola med 1 000 elever, säger Helena Olivestam Torold på Skolinspektionen.  
 
Och bemanning är dyrt. Det är en anledning till att ingen av Säffles sju grundskolor har bemannade skolbibliotek. Det finns statsbidrag att söka för att anställa mer personal men det motsvarar bara hälften av kostnaden för en heltidslön av en bibliotekarie.

I Karlstad menar Maria Kjällström på att lärarna har ett nära samarbete med folkbiblioteket.

 – Hittills har vi inte sett att vi på övergripande nivå har skäl att säga att vi ska ha en högre ambitionsnivå än lagen och anställa bibliotekarier på samtliga enheter, säger Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstad kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista