Två unga män och en kvinna
1 av 2
Reza och Yasin tillsammans med Linda Alexandersson, pastor i Equemeniakyrkan i Arvika Foto: Alva Andersdotter/Sveriges Radio.
I Equemeniakyrkan i Arvika
2 av 2
Yasin och Reza går i Equemeniakyrkan i Arvika. Foto: Alva Andersdotter/Sveriges Radio

Migrationsverket underkände Reza och Yasins kristna tro

1:52 min

Risk för religionsförföljelse är ett giltigt asylskäl om man kommer från ett land som inte har religionsfrihet. Men det räcker inte med att ha konverterat för att få stanna i Sverige.

Reza Mohammadi och Mohammad Yasin Kazizadeh tillsa...
Alva Andersdotter/Sveriges Radio

Reza: "De frågade mig många och svåra frågor"

P4 Värmland har tidigare rapporterat om ett test i kristendomskunskap som utformats av en pastor, och spridits på nätet för att väcka opinion mot att Migrationsverket utvisar asylsökande som konverterat till kristendomen.

Konvertiterna Reza och Yasin i Arvika har båda fått sin kristna tro underkänd av Migrationsverket och avslag på asylansökan.

 – Det känns jobbigt, säger Reza.

Risk för religionsförföljelse är ett giltigt asylskäl om man kommer från ett land med sharia-lagstiftning. Men det räcker inte med att ha konverterat i Sverige för att få asyl här. Migrationsverket tar ställning till en eventuell hotbild mot konvertiten i hemlandet, och gör också en bedömning om den asylsökandes kristna tro är genuin.

 – De frågade mig många och svåra frågor, säger Reza.

Yasin fick bland annat svara på frågor om kristna högtider, nattvarden och vad sonen, fadern och den helige anden betyder för honom.

 – Jag har berättat varför jag blev kristen, säger Yasin.

Enligt beslutet från Migrationsverket förväntas han i större utsträckning kunna redogöra för personliga reflektioner och frågeställningar kring religionen. Varken det faktum att han deltagit i en kristen utbildning eller att han är döpt anser Migrationsverket ensamt kan göra det sannolikt att han konverterat till kristendomen på grund av en genuin kristen övertygelse.

Yasin har fått sitt tredje och sista avslag och ska ansöka om verkställighetshinder mot beslutet. Reza har fått ett avslag och väntar på att komma till Migrationsdomstol.

 – De accepterar mig inte. Jag kan inte åka tillbaka, säger Yasin.

Migrationsverket har också bedömt den eventuella hotbilden mot dem i Afghanistan och gör bedömningen att det är riskfritt för både Reza och Yasin att återvända dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista