Birgitta Haglund chef för Folktandvården i Värmland
Birgitta Haglund, chef för Folktandvården i Värmland, är bekymrad över de uteblivna tandvårdsbesöken. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio

Stora kostnader för uteblivna tandvårdsbesök

1:31 min

Folktandvården i Värmland upplever att det är stora problem med att patienter inte dyker upp. 17 000 uteblivna besök kostade folktandvården tio miljoner kronor förra året.

Uteblivna tandvårdsbesök får rejäla konsekvenser, både när det gäller tillgängligheten på tandvård men även kostnadsmässigt. Det berättar Birgitta Haglund som är tandvårdschef på Folktandvården i Värmland.

– 2018 hade vi 17000 inbokade besök totalt i vuxen och barntandvård, där patienten inte dök upp. Det är väldigt många besök. Detta kostar oss tio miljoner och det är mycket pengar. Men den största kostnaden är tillgängligheten. Att det är en annan patient som står på kö och behöver tiden men inte kan få den, säger Birgitta Haglund.

Folktandvården i Värmland har nu tillsatt en utredningsgrupp som med hjälp av statistik ska titta på problemets storlek, göra djupintervjuer med patienter och samtidigt se hur andra regioner arbetar. I Gävleborgs län har man höjt avgifterna för uteblivna besök, något som också kan bli verklighet i Värmland framöver.

– Vi pratar regelbundet om avgiftshöjningar. Man kan tänka sig att man får betala den fulla kostnaden. Har vi bokat av en timme så kostar det lite över tvåtusen kronor om det är en tandläkare som har satt av den tiden och den avgiften ligger vi inte alls på idag. Man kan tänka sig att man kan höja ganska rejält, menar Birgitta Haglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista