Emma tävlar om SM-guld i polesport

3:18 min

I helgen tävlar Emma Ring om SM-guld i polesport med möjlighet att kvala vidare till VM i Kanada i oktober. Just nu pågår febril träning på poledansstudion Flow Pole i Karlstad där hon är instruktör.

Emma Ring börjar med att berätta vad ett snyggt polesportnummer ska innehålla.

– Jämn balans mellan flexibilitet och styrka, lite dansinslag kanske och ett tydligt tema i numret, att man inte bara flyger runt och gör vad som helst utan har en plan, säger hon.

En byggfläkt står på i det lite kyliga rummet, som är tomt så när som på det tiotalet stänger som sträcker sig från tak till golv. Emma tar av sig jackan och visar upp när hon gör ett av de obligatoriska momenten Deadlift. Det innebär att man med hjälp av stången lyfter upp kroppen utan att ta sats. Först lyfter hon benen ovanför huvudet, för att sedan gå ut i en planka, där hela kroppen står rakt ut från stången.   

– Det är väldigt mycket styrka och kontroll i kroppen. Det är ganska tungt för magen och armarna, men man bygger upp det, säger hon.

När Emma Ring började med polesport hösten 2014 hittade hon en träningsform som passade henne bättre än de hon testat innan.

– Det är nog att det inte känns som att träna för jag hatar att träna egentligen, det är väldigt roligt och man kan utvecklas snabbt.

I polesport använder man en metallstång för att genomföra olika akrobatiska moment. Man bedöms på styrka, smidighet, teknik och framförande. SM hålls i Uppsala i helgen och Emma Ring tävlar i den högsta klassen, elitklassen för damer 18 till 39 år. För att få tävla i elitklassen behöver man ha vunnit i klassen under eller vara säker på att man klarar alla moment som krävs.

Numret hon ska göra är på fyra minuter och varje delmoment ger poäng. Då dom endast är två tävlande i Emmas klass är hon garanterad en plats på pallen. Men för att få gå vidare till Världsmästerskapen i Kanada, krävs även att hon får trettio poäng.

– I år blir det mer fokus på att kvala till VM. Jag hoppas jag kommer klara det, beror på nerverna litegrann, man kan ju bli nervös och halka på stången. Håller jag numret rent på tävlingen har jag absolut en chans, säger Emma Ring.

Sedan de första svenska mästerskapen i polesport arrangerades 2011 har intresset för sporten stadigt ökat. I år ska sex personer från Karlstad vara med och tävla i fyra olika klasser. Det är rekord för Karlstad.

– Det är väl på senare år som det blivit mer uppmärksammat som sport och inte bara förknippas med nattklubbar och så. Det är väl ganska vanligt att folk bara sett det i filmer, men det hoppas vi tvättas bort, säger Emma Ring.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista