Plånbok med sedlar. Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Värmland värst drabbat när kassagirot försvinner

1:35 min

Företaget som tillhandahåller kassagirot har sagt upp avtal med ombud i hela landet och vid årskiftet finns det en risk att Värmland bara har två ombud kvar i hela länet.

Det betyder bland annat att privatpersoner och föreningar inte längre kommer kunna sätta in kontanter eller betala räkningar över disk.

– Vi tittar på hur vi från Länsstyrelsens håll kan stödfinansiera ombud på orter där vi ser att det finns behov, säger Pernilla Gälldin som är processledare på Länsstyrelsen i Värmland.

Vanligtvis är det lokala butiker som agerar ombud för det som kallas grundläggande betaltjänster. Det är Länsstyrelsens uppdrag att se till att tillgången finns.

Idag är det runt 35 ombud i landet som får finansiell hjälp, men efter att avtalen sägs upp kan det bli många fler så länsstyrelsen jobbar också på andra lösningar. Till exempel genom att minska det digitala utanförskapet.

– Vi verkar mycket för att genomföra kunskapshöjande åtgärder där vi inkluderar medborgare i olika digitala satsningar vad gäller förmågan att använda digital teknik, säger Pernilla Gälldin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista